kelione-is-vilniaus-i-zeneva-su-peugeot-3008-58bed385dda32

Paskutinį rugsėjo sekmadienį  nuo 2009 m. minime Keliaujančiųjų ir vairuotojų dieną. Joje meldžiamasi už eismo dalyvius, šventinami automobiliai.

Šią dieną kviečiama nors trumpam sustoti ir atsiminti dvasinę kelionę žemėje. Juk, pirmiausia, žmogus žemėje yra piligrimas, ir nuo to, kokius žmones, kokius tikslus ir, svarbiausia, kokį kelią jis pasirinks, priklausys visas jo gyvenimas. Keliaujam kartu, tad tik bendra atsakomybė gali palengvinti kelionę. Visų pirma, reikalinga malda, kad Dievas mus laimintų, nuo nelaimių saugotų, taip pat reikia laiminti ir šventinti automobilius. Tačiau to nepakanka. Kaip sakoma, nors kryželį ant mašinos veidrodėlio būsi pasikabinęs ir skriesi 180 km per valandą greičiu, nebūtinai Dievas tavęs apsaugos. Reikia mūsų atsakingo požiūrio, taip pat elementaraus mandagumo. Padėtis keliuose keičiasi, bet dar pasitaiko chuliganizmo, kuomet negerbiamas kitų poilsis ar keliamas sau ar kitiems pavojus. Jeigu matome, kad kelyje vyksta netvarka – privalome reaguoti. Visų pirma, pabandykime vairuotoją sudrausminti patys. Jei nepavyksta – kreipkimės į policiją bei kitas atitinkamas institucijas. Taip padėsime atsirasti daugiau kultūros kelyje.

Norėdami, kad mūsų vaikai gatvėje būtų saugūs, privalome juos mokinti tinkamai elgtis, bet ne tiek žodžiu, o savo pavyzdžiu.

Minint šią dieną, prasminga prisiminti Vairuotojų dekalogą:

Nežudyk.

Kelią laikyk žmonių bendrystės, o ne mirtinos žalos priemone.

Mandagumas, teisingumas ir protingumas padės tau įveikti nenumatytas situacijas.

Būk gailestingas ir padėk pagalbos reikalingam artimui, ypač avarijos aukai.

Nelaikyk automobilio galios, dominavimo priemone ir proga nusidėti.

Su meile įtikink jaunuolius, ir ne tik juos, nesėsti prie vairo netinkamos būklės.

Paremk eismo avarijų aukų šeimas.

Padėk susitikti kaltiems vairuotojams ir jų aukoms tinkamu metu, kad jie galėtų išgyventi išlaisvinantį atleidimą.

Kelyje saugok silpnesnįjį.

Jausk atsakomybę už kitus.

VAIRUOTOJŲ IR KELIAUTOJŲ DIENA